15 Nisan 2016 Cuma

Windows

Windows, günümüzün en çok sevilen ve kullanılan işletim sistemidir. Bunu kullanım kolaylığını sağlamadaki üstün emekleri ve 1995'ten başlayıp bugüne kadar gelen geliştirme serüvenlerine borçlular belki de..
MacOS kurallar konusunda çok katı, Linux ise aşırı serbest ama Windows ikisinin ortasını yakalamış durumda. Dünya üstündeki yaygınlığı bu orta yol bulma çabasının başarısını perçinlemekte.
Gelin bir zaman yolculuğuna çıkalım sizinle, Windows'u tekrar keşfedelim...
(Not: Dos tabanlı windows versiyonlarını tanıtmaya uğraşıp kalabalık yapmak istemedim, size en bilindik, kullanışlı ve en çok kullanılmış olan windows sürümlerini tanıtacağım. Anlayışınız için şimdiden teşekkürler :) )

Windows 95

Windows 95, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen dördüncü ana sürümüdür.
windows_95_by_clutch
Kod adı Chicago'dur Microsoft tarafından 24 Ağustos 1995 tarihinde Rolling Stones'un Start Me Up adlı yeni bir şarkıyla katıldığı büyük bir gösteri eşliğinde dünyaya tanıtılmıştır. Windows 95, Microsoft'un Windows ve DOS işletim sistemlerini tam olarak birleştirebildiği ilk işletim sistemi olma özelliğini taşır.
Windows 95 gerçek anlamda büyük bir satış başarısı yakalamış ve Windows'un bilişim dünyasında bugün edindiği yere ulaşmasında büyük katkısı olmuştur. Son kullanıcı için kullanımı zamanının en kolay kullanılan işletim sistemlerinden biri olmuştur. Bunun göstergesi olarak hem disketlerle hem de CD ile kurulabilen bir işletim sistemidir. Disket sürümü sadece işletim sistemini içerir; CD Sampler ve Internet Explorer gibi ekstralar yoktur. Bu sayede CD sürücüsüne sahip olmayan kullanıcılar disketlerle Windows 95'i kolayca kurabilir. 2004 yılından sonra kullanım oranı görüntülenemeyecek kadar düşmüştür.

Yenilikleri

  • Masaüstü, ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.
  • Sağ tık, ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.
  • Başlat ya da Start düğmesi Windows 95 ile beraber Windows sürümlerinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
  • Windows 95 , 32-bit ile çalışıyordu. Bu özellik 16-bit MS-DOS'un pasif duruma düşmesine yol açarken 255 karaktere kadar dosya isimleri ve pek çok teknolojik yeniliğe olanak tanıdı.
  • Tak ve Çalıştır özelliği eklendi.
  • Internet Explorer ve USB desteği sonraki bazı sürümlere entegre edildi.

Windows 98

Windows 98, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ve son ana sürümüdür.Microsoft bu sürümle Çoklu ortam ve internet hizmetlerini bu sürüme eklemiştir. 25 Haziran 1998 tarihinde piyasaya sürülen Windows 98 önceleri Memphis ve Windows 97 kod adlarıyla biliniyordu. Öncüsü Windows 95 gibi, Windows 98 de 16-bit/32-bit arası hibrit çalışan bir işletim sistemidir.

Windows Server 2003

Windows Server 2003, 25 Nisan 2003'te piyasaya çıkan, Windows 2000 gibi, küçük ve merkezi yönetimli kuruluşlardan geniş çaplı kuruluşlara kadar her çapta kuruluşun gereksinimlerine yanıt vermek üzere tasarlanmış, ayrıca kuruluşların .NET Framework özelliğinden tam olarak yararlanabilmesini sağlayacak biçimde geliştirmiş sunucudur.
server 2003
Windows'un .NET adını taşıyan ilk sürümü olarak Windows Server 2003 ürünü Microsoft. NET Framework yapısını da içermektedir. Bu yapı geliştiricilerin XML Web hizmetleri oluşturmalarına ve bu hizmetleri geleneksel uygulamalarla birleştiren geleceğin uygulamalarını oluşturmalarına olanak verir. Böylece, uygulamaların oluşturulması, dağıtımı ve sürekliliğinin sağlanması basitleşirken, tamamen Web özellikli bir yapıya kavuşmak kuruluşların iletişimlerini, işbirliğini ve bağlantılarını daha ileri düzeylere getirmelerine olanak sağlayabilecektir.

Windows Xp

Windows'un amiral gemilerinde başı çekmektedir xp. Milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılmış ve tahtını Windows 7 gelene kadar korumayı başarmıştır.
Windows XP (kod adı : Neptune,Whistler ), Microsoft'un kişisel bilgisayarlar ve sunucu sistemleri için ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen altıncı ara sürümüdür. 25 Ekim 2001 tarihinde piyasaya sürülmüştür. XP adı eXPerience (deneyim) kelimesinden gelir. Genişletilmiş resmi destek 8 Nisan 2014'te bitmiştir.

Sürümleri

  • Windows XP Home Edition: Ev kullanıcıları için tasarlanan bu sürüm, daha az seçeneğe sahiptir. Bununla birlikte görsel ara birim tasarımı ve sık kullanılan işlemleri daha pratik olarak yapmaya olanak vermektedir. Kullanım tarzı ve genel işletim sistemi özellikleri, Windows XP Professional ile aynı şekilde gerçekleştirilir.

  • Windows XP Professional: Bu sürüm en profesyonel Windows XP sürümüdür. Home Edition sürümünün tüm özelliklerini içermekle birlikte ofis ortamında da verimlilik ve güven açısından en fazla seçeneğe sahiptir. En yüksek performansın alındığı gözlemlenen bu sürüm, gerek ev gerekse ofis kullanıcıları tarafından yaygın bir şekilde tercih edilmektedir.

  • Windows XP 64-Bit Edition: Programcılar, sistem mühendisleri ve teknik iş istasyonu kullanıcıları için geliştirilen bu sürüm, çoklu işlemci, sunucu ve yönetim sunucusu olarak görev yapabilme özelliğine sahiptir.

Xp ile ilgili ilginç bilgiler

Xp'nin meşhur masaüstü resmi aslında gerçek
turkish-wallpaper
Bize her yer mangal :D
Ama geçen zaman zarfında eski halinden pek de eser kalmamış.
454132496567400279
  • Windows XP'yi geliştirmek için geçen gün sayısı: 600 (20/12/1999 - 24/8/2001)

  • XP'ye odaklanan çalışan sayısı: 5.736

  • 40 Windows Info Meetings esnasında tüketilen makarna miktarı: 2.700 kg

  • Uyumluluk için test edilen uygulama sayısı: 5.500

  • Proje süresince içilen frappuccino sayısı: 86.400

Windows Vista

Vista, xp'yi tahtından etmek bir yana dursun, tahtını sallayamamıştır bile. Arayüz değiştirilmiş ve iyileştirilmiş olsa da performans ve verimlilik açısından xp'nin gerisinde kalmıştır vista.
Windows Vista (Türkçe: Manzara), kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista,30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür.
vista
Microsoft'a göre Windows Vista, güncellenmiş grafiksel kullanıcı arabirimi ve Windows Aero adlı görsel tema başta olmak üzere, değiştirilmiş arama özellikleri, Windows DVD Maker gibi yeni çoklu ortam oluşturma araçları ve yeniden tasarlanmış ağ, ses, yazdırma ve görüntüleme alt sistemleri içermektedir. Vista ayrıca peer-to-peer teknolojisi sayesinde bir ev ağındaki makineler arasında iletişim düzeyini arttırarak bilgisayarlar ve aygıtlar arasında dosya ve sayısal ortam paylaşımını kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Vista, geliştiriciler için geleneksel Windows API'ı kullanarak uygulamalar yazmayı kolaylaştırmayı hedefleyen .NET Çatısı'nın 3.0 sürümünü sunmaktadır. Buna rağmen, Microsoft'un Vista için belirlediği birincil hedef, Windows işletim sisteminin güvenlik durumunu geliştirmek olmuştur. Windows XP'nin ve öncüllerinin en çok eleştirilen yanı güvenlik açıkları ve zararlı yazılımlara, virüslere ve tampon bellek taşmalarına karşı zayıf oluşuydu.

Windows 7

Nihayet geldik Windows dünyasının -şuanlık- tartışmasız kralına. Ölüyü diriltir tabiriyle biz bilgisayarcılar dalga geçiyor olsak da gerçekten düşük donanımlı makinelerde de efektif performans göstererek gönüllerimizi fethetmiştir windows 7. Üstüne piyasaya sürülen 8 ve 10 her ne kadar iyileştirmelere sahip olsalar da win7 hala tahtını ve tacını korumaktadır.
2rr9cvl
Windows 7 (önceden Blackcomb ve Vienna kod adlı) Microsoft Windows'un perakendeye sunulmuş işletim sistemidir.Microsoft tarafından kişisel bilgisayarlar, masaüstü, dizüstü, netbooklar, Tablet PC ve media center bilgisayarlarda kullanılmak için çıkan bir işletim sistemidir. 22 Ekim 2009 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

Sürümleri

  • Windows 7 Starter

  • Windows 7 Home Basic

  • Windows 7 Home Premium

  • Windows 7 Professional

  • Windows 7 Ultimate

Windows 8

windows_8_wallpaper_by_aquil4-d4qx06e
Windows 8, Microsoft firmasının kişisel bilgisayar kullanımı için Windows 7'nin halefi olarak ürettiği işletim sistemidir. 26 Ekim 2012'de piyasaya çıkmıştır. Windows 8'de e-postalar sosyal hesaplar vb. eşitlenebilmekte ve o kullanıcı hesabıyla oturum açılmaktadır. Windows 95'ten beri var olan "Başlat" menüsü kaldırılıp yerine "Başlangıç" menüsü koyulmuştur. Bazı kullanıcılar bunu yadırgamıştır. Windows 8, bilgisayardaki donanım sürücülerini otomatik tanımaktadır. Resimli parola özelliği ve yüz tanıma özelliği ile oturum açılabilmektedir. Windows Mağaza özelliği eklenmiştir ve bu özellikle kullanıcılar buradan istedikleri programları hemen indirebilir. OneDrive bulut özelliği vardır. Windows 8'de çekirdek çökmesini belirtmek için eski sürümlerden farklı olarak artık üzgün surat ve BSOD ekranı vardır. Windows 8, büyük diskleri (TB) daha iyi kullanacaktır. Windows 8'de entegre olarak Microsoft Security Essentials vardır. Windows 8 'de ismi değişip Windows Defender olmuştur. Windows 8'deki Windows Gezgini (Explorer) Ribbon arayüzü vardır. Windows 8.1 önizleme sürümü 26 Haziran 2013'te çıkmıştır.Windows 10'un çıkması ve Windows 8.1'e ücretsiz geçilebilmesi yüzünden Genişletilmiş desteği erken kesilmiştir. Destekten yararlanmak için kullanıcıların Windows 8.1 yada windows 10 na geçmesi gerekiyor. Ayrıca Windows 8 Kullanıcı Önizleme sürümünde yıllarca kullanılan klasik Microsoft Windows logosu yerine kareli yeni logo kullanıldı.

Windows 10

Windows 10 (kod adı: Threshold), Microsoft tarafından geliştirilen, Windows NT ailesinden bir işletim sistemidir. Windows 10'un en son Windows NT sürümü 10.0'dır.
Yeni özelliklerin yanı sıra Windows'un yeni sürümünde Windows 8'de bulunan ve önemli sayıda kullanıcının şikayette bulunduğu uygulamalar, başlat menüsü ve ön seçimli gelen masaüstü tercihleri üzerinde değişiklikler yapılmıştır.
win10.png
Her ne kadar iyileştirmeler yapılmış olsa da win10, 8 ve 7 (özellikle 7) kadar beğenilmemiş, çoğu kullanıcı auto-update ile 10'a yükseltilen bilgisayarlarını formatlayıp windows 7 veya 8'e dönmüştür.

Windows Phone

Windows Phone veya Windows Telefon, Microsoft tarafından geliştirilmiş ve Windows Mobile serilerinin devamı olan bir mobil işletim sistemidir. 2010 Şubat ayında Mobil Dünya Kongresi'nde ilk kez duyurulan sistem; Windows Mobile'daki kurumsal kullanıcı kitlesine nazaran Windows Phone'da hedef kitlesi Microsoft tarafından sadece son kullanıcılar olarak belirlemiştir. Sıklıkla Nokia Lumia serilerinde kullanılmıştır.

Windows Phone 8

20 Haziran 2012 tarihinde, Microsoft yeni nesil işletim sistemini duyurdu. Bu yeni işletim sisteminde Windows Phone 7 ve Windows Phone 7.5'ta kullanılan Windows CE kerneli yerine Windows NT tercih edilmiştir. Bu kernel x86 tabanlı Windows 8'de de kullanılmaktadır. Microsoft'un kernel tabanını değiştirmekteki ana sebeplerden biri de Windows 8 ile Windows Phone arasında uyumluluk sağlamaktır. (Uygulamalar, senkronizasyon ve daha fazlası...) Windows Phone 8'de kullanılan Windows NT tabanlı bu kernel sayesinde aynı zamanda Windows 8'e hazırlanan uygulamalar kolayca Windows Phone'a, Winows Phone 8 için hazırlanan uygulamalar da kolaylıkla Windows 8'e uyarlanabilmektedir.
wp8devices

Windows Phone 8.1

2-3 Nisanda Build 2014 konferansında Joe Belfiore tarafından duyurlmuştur. Daha sonra Twitter üzerinde yine Joe Belfiore tarafından açıklandığı üzere programcılara 14-21 Nisan arası (14 Nisan Pazartesi olduğu düşünülüyor), diğer kullanıcılara için Haziran ayında çıkacaktır. Güncellemenin kullanıcı açısından başlıca özellikleri arasında Microsoft Cortana, Türkçeyi de destekleyen Word Flow klavyesi (Tek parmağı sürükleyerek yazı yazma), Bildirim Alanı, Ekran butonları ve de uygulamaları SD karta taşıma özelliğidir. Güncellemenin programcılar açısından da birçok özelliği vardır. Bunlardan belirgin olanları Universal apps (Windows 8.1.1 ve Windows Phone 8.1 için aynı kod kullanılarak birden fazla sistemde kullandıran bir uygulama türü) ve daha gelişmiş API servisleridir. Bu sistemi destekleyen ilk üç telefon (Nokia Lumia 530, Nokia Lumia 630, Nokia Lumia 635 ve Nokia Lumia 930) 2 Nisanda Nokia tarafından More Lumia(Daha fazla lumia) etkinliğinde açıklanmıştır.

Windows'un bilinmeyen tuş kombinasyonları

Windows sistemi tuş bileşimleri

  • F1: Yardım
  • CTRL+ESC: Başlat menüsünü açar
  • ALT+SEKME: Açık programlar arasında geçiş yapar
  • ALT+F4: Programdan çıkar
  • SHIFT+DELETE: Öğeyi kalıcı olarak siler
  • Windows Logo tuşu+L: Bilgisayarı kilitler (CTRL+ALT+DELETE tuşlarını kullanmadan)

Windows programı tuş bileşimleri

  • CTRL+C: Kopyala
  • CTRL+X: Kes
  • CTRL+V: Yapıştır
  • CTRL+Z: Geri al
  • CTRL+B: Kalın
  • CTRL+U: Altı çizili
  • CTRL+I: İtalik

Kabuk nesneleri için fare tıklatması/klavye değişiklik bileşimleri

  • SHIFT+sağ tıklatma: Alternatif komutlar içeren bir kısayol menüsü görüntüler
  • SHIFT+çift tıklatma: Alternatif varsayılan komutu çalıştırır (menüdeki ikinci öğedir)
  • ALT+çift tıklatma: Özellikleri görüntüler
  • SHIFT+DELETE: Öğeyi Geri Dönüşüm Kutusu'na koymadan anında siler

Yalnızca klavyeye özgü genel komutlar

  • F1: Windows Yardımı'nı başlatır
  • F10: Menü çubuğu seçeneklerini etkinleştirir
  • SHIFT+F10: Seçilen öğenin kısayol menüsünü açar (bu bir nesneyi sağ tıklatmakla aynı şeydir)
  • CTRL+ESC: Başlat menüsünü açar (öğe seçmek için OK tuşlarını kullanın)
  • CTRL+ESC veya ESC: Başlat düğmesini seçer (görev çubuğunu seçmek için SEKME'ye, bağlam menüsü içinse SHIFT+F10'a basın)
  • CTRL+SHIFT+ESC: Windows Görev Yöneticisi'ni açar
  • ALT+AŞAĞI OK: Açılır liste kutusunu açar
  • ALT+SEKME: Başka bir çalışan programa geçer (görev değiştirme penceresini görmek için ALT tuşunu basılı tutun ve SEKME tuşuna basın)
  • SHIFT: Otomatik çalıştırma özelliğini atlamak için CD-ROM'u yerleştirirken SHIFT tuşunu basılı tutun
  • ALT+ARA ÇUBUĞU: Ana pencerenin Sistem menüsünü görüntüler (Sistem menüsünden, pencereyi geri yükleyebilir, taşıyabilir, yeniden boyutlandırabilir, küçültebilir, ekranı kaplatabilir veya kapatabilirsiniz)
  • ALT+- (ALT+tire): Çok Belgeli Arabirim (MDI) alt penceresinin Sistem menüsünü görüntüler (MDI alt penceresininSistem menüsünden alt pencereyi geri yükleyebilir, taşıyabilir, yeniden boyutlandırabilir, küçültebilir, ekranı kaplatabilir veya kapatabilirsiniz)
  • CTRL+SEKME: Çok Belgeli Arabirim (MDI) programının sonraki alt penceresine geçer
  • ALT+menüdeki altı çizili harf: Menüyü açar
  • ALT+F4: Geçerli pencereyi kapatır
  • CTRL+F4: Geçerli Çok Belgeli Arabirim (MDI) penceresini kapatır
  • ALT+F6: Aynı programdaki birden çok pencere arasında geçiş yapar (örneğin, Not Defteri'nin Bul iletişim kutusu görüntülenirken, ALT+F6 tuş bileşimi Bul iletişim kutusu ile ana Not Defteri penceresi arasında geçiş yapar)

Kabuk nesneleri ve genel klasör/Windows Gezgini kısayolları

Seçili nesne için:
  • F2: Nesneyi yeniden adlandırır
  • F3: Tüm dosyaları bulur
  • CTRL+X: Kes
  • CTRL+C: Kopyala
  • CTRL+V: Yapıştır
  • SHIFT+DELETE: Seçimi Geri Dönüşüm Kutusu'na taşımadan hemen siler
  • ALT+ENTER: Seçilen nesnenin özelliklerini açar

Dosya kopyalamak için:

Dosyayı başka bir klasöre sürüklerken CTRL tuşunu basılı tutun.

Kısayol oluşturmak için

Dosyayı masaüstüne veya bir klasöre sürüklerken CTRL+SHIFT tuşlarını basılı tutun.

Genel klasör/kısayol denetimi

  • F4: Farklı bir klasöre git kutusunu seçer ve kutudaki girdilerde aşağıya ilerler (Windows Gezgini'nde araç çubuğu etkinse)
  • F5: Geçerli pencereyi yeniler.
  • F6: Windows Gezgini'ndeki bölmeler arasında gezinir
  • CTRL+G: Klasöre Git aracını açar (Yalnızca Windows 95 Windows Gezgini'nde)
  • CTRL+Z: Son komutu geri alır
  • CTRL+A: Geçerli penceredeki tüm öğeleri seçer
  • GERİ: Üst klasöre geçer
  • SHIFT+tıklatma+Kapat düğmesi: Klasörlerde, geçerli klasörü ve tüm üst klasörleri kapatır

Windows Gezgini ağaç denetimi

  • Sayısal Tuş Takımı *: Geçerli seçimin altındaki her şeyi genişletir
  • Sayısal Tuş Takımı +: Geçerli seçimi genişletir
  • Sayısal Tuş Takımı -: Geçerli seçimi daraltır.
  • SAĞ OK: Genişletilmemişse geçerli seçimi genişletir, genişletilmişse ilk alt öğeye gider
  • SOL OK: Genişletilmişse geçerli seçimi daraltır, genişletilmemişse üst öğeye gider

Özellik denetimi

  • CTRL+SEKME/CTRL+SHIFT+SEKME: Özellik sekmeleri arasında gezinir

Erişilebilirlik kısayolları

  • Beş kez SHIFT tuşuna basma: Yapışkan Tuşlar'ı açar ve kapatır
  • Sağ SHIFT tuşunu sekiz saniye basılı tutma: Filtre Tuşları'nı açar ve kapatır
  • NUM LOCK tuşunu beş saniye basılı tutma: Geçiş Tuşları'nı açar ve kapatır
  • Sol ALT+sol SHIFT+NUM LOCK: Fare Tuşları'nı açar ve kapatır
  • Sol ALT+sol SHIFT+PRINT SCREEN: Yüksek karşıtlığı açar ve kapatır

Kaynakça:

Çeşitli internet Siteleri
Bilgi Birikimim

1 comments:

  1. Windows Gezgini işletim sistemimizin olmazsa olmazıdır. Dosyalarımıza, klasörlerimize erişim sağlamamız konusundaki en büyük fonksiyondur. Fakat zararlı yazılım yüklendiğinde veya yaptığınız bir hatadan dolayı büyük bir hata ile karşılaşabilirsiniz. Bu hata Windows Gezgini çalışmayı durdurdu hatasıdır. Çözümü için birkaç işlem yapmanız gerekebilir.
    http://www.windowshatalari.com/windows-gezgini-calismayi-durdurdu-hatasi-ve-cozumu/
    http://www.windowshatalari.com

    YanıtlaSil